Hur lång är förlängning i fotboll?

Fotboll är en av världens mest populära sporter och spelas över hela världen. Det är en sport som är känd för sin spänning och dramatik, och ibland kan en match sluta oavgjord efter den ordinarie speltiden. Då kommer förlängning in i bilden för att avgöra matchen och utse en vinnare. Men hur lång är förlängning i fotboll? I den här artikeln kommer vi att förklara reglerna för förlängning, ge exempel och titta på hur förlängningen har utvecklats genom tiderna.

Vad innebär förlängning i fotboll?

En förlängning tas till då en match som kräver en vinnare är oavgjord efter ordinarie speltid. Förlängningen spelas fördelad på två halvor om 15 minuter vardera utan en längre paus emellan. Lagen byter dock planhalva efter den första kvarten vilket medför en liten paus. Kan lagen efter förlängning fortfarande inte skiljas åt vidtager straffsparksläggning.

Hur har reglerna för förlängning utvecklats genom åren?

Mellan 1996 och 2002 var golden goal en vanlig förlängningsform i stora tävlingar. Den innebar att det första målet under förlängningstiden avgjorde matchen. Även silver goal var, framför allt under säsongerna 2002-2003 och 2003-2004, i bruk under vissa turneringar, om man i en silver goal-förlängning gjorde mål spelades den kvarten klart vilket gjorde att om man gjorde mål i den första kvarten tog matchen slut när den kvarten var slut och detsamma gällde om man gjorde mål i den andra kvarten. Numera spelar man dock färdigt båda de extra halvlekarna, oavsett om det blir mål.

Läs också:  Zinedine zidane tidigare tränat: en framgångsrik fotbollsmanager

När används förlängning i fotboll?

Förlängning används i fotboll när en match slutar oavgjord vid slutet av den ordinarie speltiden och en vinnare måste fastställas. Detta sker vanligtvis i utslagsspel, där det vinnande laget går vidare till nästa omgång av turneringen och det förlorande laget blir utslaget. I ligamatcher är det acceptabelt med ett oavgjort resultat och ingen förlängning spelas.

Förlängning används i olika fotbollstävlingar runt om i världen, inklusive fotbolls-VM och MLS. Det är ett sätt att säkerställa att det alltid finns en klar vinnare i en match.

Förlängningens regler i fotboll

När det gäller reglerna för förlängning i fotboll är de inte mycket annorlunda än reglerna som styr resten av spelet. Förlängningen består av två separata 15-minuters perioder, där lagen byter planhalva efter den första kvarten. Det finns en minuts paus mellan de två perioderna.

Om det inte görs något mål under förlängningen och matchen fortfarande är oavgjord, kommer straffsparksläggning att användas för att avgöra matchen. Straffsparksläggning är en spännande och nervkittlande del av fotbollen där spelarna tar straffsparkar för att avgöra matchen.

Skillnaden mellan stopptid och förlängning

En fråga som ofta dyker upp är skillnaden mellan stopptid och förlängning i fotboll. Båda termerna används för att beskriva extra tid som läggs till i slutet av en match, men det finns en viktig skillnad mellan dem.

Läs också:  Varför 5 byten i fotboll? en djupdykning i regeländringen.

Stopptid är den extra tid som läggs till i slutet av varje halvlek för att kompensera för avbrott som inträffar under spelet, till exempel byten, skador och tidsslöseri. Stopptiden bestäms av domaren och brukar vara mellan 1 och 4 minuter.

Förlängning å andra sidan är två separata 15-minuters perioder som spelas om en match slutar oavgjord vid slutet av den ordinarie tiden. Förlängningen är en möjlighet för lagen att avgöra matchen och utse en vinnare.

Sammanfattning

Förlängning i fotboll används när en match slutar oavgjord vid slutet av den ordinarie speltiden och en vinnare måste fastställas. Förlängningen består av två halvor om 15 minuter vardera, där lagen byter planhalva efter den första kvarten. Om matchen fortfarande är oavgjord efter förlängningen används straffsparksläggning för att avgöra matchen.

Förlängningsreglerna har utvecklats genom tiderna, och idag spelar man färdigt båda de extra halvlekarna oavsett om det blir mål. Detta har bidragit till att göra förlängningen mer rättvis och spännande för spelarna och åskådarna.

Förlängning används i olika fotbollstävlingar runt om i världen och är ett sätt att säkerställa att det alltid finns en klar vinnare i en match. Det är en spännande del av fotbollen som bidrar till dess dramatik och lockar fans från hela världen.

Så, hur lång är förlängning i fotboll? Svaret är att förlängningen består av två halvor om 15 minuter vardera, vilket ger lagen en chans att avgöra matchen och utse en vinnare. Det är en avgörande del av fotbollens regler och en spännande tid för spelare och fans.

Läs också:  Hur många byten får man göra i fotboll?