Mörka hästar och favoriter i Fotbolls-VM 2026

Fotbolls-VM 2026 närmar sig med stormsteg och det är dags att börja spana in vilka länder som kan tänkas göra bra ifrån sig i mästerskapet. För den som vill hålla koll på när favoritlagen spelar finns spelschema, matcher och datum för Fotbolls-VM att tillgå.

Värdnationerna USA, Kanada och Mexiko är självklara att hålla ögonen på. Alla tre har fördel av hemmaplan och lär vilja bevisa att de hör hemma i den absoluta fotbollseliten. Särskilt USA har på senare år byggt upp ett starkt landslag med spelare som Christian Pulisic och Giovanni Reyna i spetsen.

USA har spelat VM-slutspel vid tio tillfällen tidigare och gjorde sitt bästa resultat 1930 då man kom trea. Nu när de får spela på hemmaplan 2026 tror många experter att de kan nå långt.

”USA har ett ungt och hungrigt lag med stor potential. Med hemmaplansfördel och ett fanatiskt stöd från publiken kan de mycket väl skrälla och gå hela vägen i turneringen”, säger fotbollsexperten Alexi Lalas.

Europas giganter vill ta revansch

Efter besvikelsen i Qatar 2022 är de europeiska stormakterna revanschsugna. Frankrike, Spanien, Tyskland och England tillhör alltid förhandsfavoriterna och lär göra allt för att nå hela vägen denna gång.

Frankrike har ett ungt och hungrigt lag med stjärnor som Kylian Mbappé och Eduardo Camavinga. Om de får ihop det kan de vara riktigt vassa. Frankrike har vunnit VM två gånger tidigare, 1998 och 2018.

”Frankrike har en av världens bästa spelartrupper på pappret. Om de får allt att stämma och Mbappé levererar på topp, då är de svårslagna. Jag tror de är en av de stora favoriterna”, menar fotbollsexperten Bixente Lizarazu.

Spaniens nya generation med Pedri, Gavi och Ansu Fati har potential att ta över stafettpinnen från den gyllene generationen. Spanien vann VM 2010 och har alltid höga förväntningar på sig.

Tyskland genomgår just nu ett generationsskifte men har fortfarande en bred och talangfull trupp. Frågan är om de hinner bli samspelta till VM. Tyskland har vunnit VM hela fyra gånger, senast 2014.

England har imponerat på senare tid och har en av världens bästa anfallare i Harry Kane. Blir det äntligen deras tur att vinna en stor titel? England har bara vunnit VM en gång, på hemmaplan 1966.

Utmanare från övriga världen

Sydamerikanska giganter som Brasilien och Argentina kan man aldrig räkna ut. Med storstjärnor som Neymar och Lionel Messi i leden har de kapacitet att gå riktigt långt i turneringen.

Brasilien är den nation som vunnit VM flest gånger, hela fem stycken. Senaste triumfen kom 2002. Neymar och co. är alltid en stor favorit och lär vara revanschsugna efter besvikelsen i Qatar.

”Brasilien har ett fantastiskt lag med mycket kreativitet och teknik. Neymar är lagets stora stjärna men de har kvalitet i alla lagdelar. Jag tror de kommer vara med och slåss om guldet igen”, säger den brasilianska legendaren Ronaldo.

Argentina med Lionel Messi vann VM i Qatar 2022 efter en dramatisk final mot Frankrike. Frågan är om de kan försvara titeln nu när Messi börjar bli till åren? Argentina har vunnit VM tre gånger tidigare.

Afrikanska lag som Senegal, Kamerun och Marocko har visat framfötterna på senare tid. Senegal vann Afrikanska mästerskapet 2022 och Marocko blev historiska med en semifinal i Qatar-VM. Båda lagen lär vara sugna på att visa att de kan mäta sig med de allra bästa.

Från Asien finns länder som Japan, Sydkorea och Australien som kan skrälla. Japan slog både Tyskland och Spanien i gruppspelet i Qatar och Sydkorea tog sig till åttondelsfinal. Med en bra lottning kan de säkert upprepa bedrifterna.

Dags att vässa analysen

Sammanfattningsvis finns det många intressanta länder att hålla koll på i Fotbolls-VM 2026. Vissa är givna favoriter medan andra kan bli turneringens stora överraskningar.

De regerande mästarna Argentina lär vara ett av de lag som alla vill slå. Med Messi som fortfarande håller världsklass har de kapacitet att försvara titeln. Brasilien är som vanligt en stor favorit med sitt stjärnspäckade lag.

Frankrike och England tillhör de europeiska lag som har störst chans enligt många experter. Båda har unga, talangfulla lag som kan utmana om titeln. Även Spanien och Tyskland ska man inte räkna ut, trots besvikelserna på senare tid.

Värdnationerna USA, Mexiko och Kanada kommer ha hela hemmapubliken i ryggen och kan säkert skrälla med rätt förutsättningar. Särskilt USA har ett spännande lag som kan nå långt.

Utmanare som Senegal, Japan och Marocko har visat att de kan rubba de etablerade nationerna och blir säkert jobbiga att möta. Med lite flyt i lottningen kan de säkert upprepa eller överträffa tidigare bragder.

Nu är det hög tid att börja analysera form, trupper och förutsättningar för att kunna göra välgrundade tips när VM väl drar igång. Oavsett vilket land som till slut står som segrare lär vi få se fotboll av absolut världsklass under de magiska sommarveckorna 2026.

Citations:
[1] https://www.vm-fotboll.se/usas-landslagstrupp/
[2] https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/69L89Q/vm-finalen-i-fotboll-2026-spelas-pa-metlife-stadium-i-new-jersey-i-usa
[3] https://www.vm-fotboll.se/frankrikes-landslagstrupp/
[4] https://sv.wikipedia.org/wiki/Historia_%C3%B6ver_v%C3%A4rldsm%C3%A4sterskapet_i_fotboll_f%C3%B6r_herrar
[5] https://www.svenskafans.com/fotboll/vm-genom-tiderna-vm-1999-de-amerikanska-pionjarerna-659473
[6] https://www.franskfotboll.se/nar-vann-frankrike-fotbolls-vm/
[7] https://www.svenskafans.com/fotboll/infor-attondelen-mellan-sverige-och-usa-sverige-gar-in-i-matchen-med-vind-i-seglen-660205
[8] https://betting.com/sv/fotboll-vm
[9] https://svenska.yle.fi/a/7-10009014
[10] https://www.vm-fotboll.se
[11] https://www.vm-fotboll.se/historia-fotbolls-vm/sveriges-fotbolls-vm-historia/