Odds och förutsättningar inför 2023/24 – vilka lag blir säsongens mästare?

Det är fina odds för fotbollsunderhållning av högsta kvalitet när det nu har blivit dags att sparka igång den europeiska tävlingssäsongen. Betting på vilket lag som kommer att ta hem vilken titel är lite av konstform som kräver att man är påläst. Kan mästare som Manchester City, FC Barcelona och Paris Saint-Germain försvara sina pokaler?

Betting på vem som kommer att ta hem titeln i en specifik liga eller turnering är ett sätt att ge säsongen lite extra krydda. Varje ny säsong är ett vitt ark som väntar på att fyllas i med mål och resultat.

De stora europeiska ligorna har ofta en handfull giganter som gör upp om förstaplatserna, men ibland händer det att en underdog dyker upp och överraskar alla. Se bara på Leicester City och deras skrällguld i Premier League för några år sedan. Jättar kan falla och små hjältar kan träda fram.

En lång säsong fyllde med dramatik, glädje och tårar är här. Under våren och hösten kommer ett skådespel att ta plats som få andra sporter kan mäta sig med. Därför är det nu på sin plats att ta en närmare titt på förutsättningarna i Premier Leauge, Serie A, La Liga, Bundesliga, Ligue 1 och Champions League. Vilka har störst chans att addera nya pokaler till prisskåpet?

Premier League

Datum:11/9 2023 – 19/5 2024
Regerande mästare:Manchester City

Den engelska ligafotbollen bjuder varje år på rafflande underhållning. I och med att Premier League innehåller så många storlag duggar de stjärnfyllda matcherna tätt. Serien har de senaste åren dominerats av Pep Guardiola och hans Manchester City. Odds för betting på säsongen 2023/24 håller dem som störst favoriter även den här gången.

City stod för en smått sanslös vårsäsong och verkade helt och hållet ha glömt bort hur man förlorar. Sakta men säkert åt laget upp avståndet till Arsenal i toppen av Premier League-tabellen och susade sedan förbi dem med några omgångar kvar. Detta mycket tack vare målmaskinen Erling Braut Haaland och en bred bänk att byta in matchavgörande spelare från.

Bland utmanarna inför den kommande säsongen hittar man just Arsenal. Laget lär vara motiverade efter att ha tappat förstaplatsen förra året. Man har förstärkt truppen med spelare som Kai Havertz och Declan Rice och ser ut att kunna vara med och slåss även i år.

Läs också:  Topptipset: topp tips för att toppa tipstabellen!

Bakom dem skuggar Liverpool och Manchester United. De förstnämnda spelade svagt under långa perioder av den gångna säsongen och bör vara väldigt motiverade till en bättre säsong. United börjar närma sig den nivå man höll under Sir Alex Fergusons dagar och ska inte heller räknas ut ur leken.

Favoriter till Premier League-titeln 2023/24

 • Manchester City
 • Arsenal
 • Liverpool
 • Manchester United

Serie A

Datum:19/8 2023 – 26/5 2024
Regerande mästare:Napoli

Inte sedan Diego Armando Maradona representerade klubben för över 30 år sedan hade Napoli tagit hem guldet i italienska Serie A. Säsongen 2022/23 var väntan över och hela Neapel kunde äntligen fira igen. Napoli dominerade säsongen fullständigt – mycket tack vare ligans bästa anfallare, Victor Osimhen.

Trots att Napoli säkrade ligatiteln flera omgångar in säsongen var över förra året kan man inte räkna med samma dominans den här gången. Enligt oddsen är det i stället Inter som är störst favoriter till att vinna Serie A 2023/24. Milanolaget slutade trea förra säsongen och tog sig hela vägen till final i Champions League.

Napoli spås dock ha goda chanser att vara med och tampas om guldet. Likaså Juventus. Inte heller AC Milan ska glömmas bort. Mycket talar för att det kommer att stå mellan dessa fyra lag, men det finns även några intressanta utmanare i form av huvudstadslagen Roma och Lazio. Skulle någon av dessa båda lyckas bli mästare hade det dock setts som en enorm skräll.

Favoriter till Serie A-titeln 2023/24

 • Inter
 • Napoli
 • Juventus
 • AC Milan

La Liga

Datum:11/8 2023 – 16/5 2024
Regerande mästare:FC Barcelona

Den spanska fotbollen kretsar nästan alltid kring två lag: FC Barcelona och Real Madrid. Rivaliteten mellan dessa båda klubbar är vida känd och matcherna mellan dem – som går under namnet El Clasico – räknas av många som världens största klubblagsmöten. Betting på La Liga handlar nästan alltid om att bestämma sig för vem av de två jättarna man tror kommer att vinna.

Läs också:  Strategier för att minska förluster i fotbollsspel

Under säsongen 2022/23 var det FC Barcelona som fick lyfta ligapokalen. Det var jämnt skägg mellan dem och Real Madrid under hösten, men efter årsskiftet gjorde katalanerna ett ryck i tabellen som huvudstadsklubben inte mäktade med att följa.

Trots att FC Barcelona går in i La Liga 2023/24 som regerande mästare är det Real Madrid som hålls som favoriter – om än med knapp marginal. Laget har gjort flera intressanta förstärkningar till truppen och ser riktigt slagkraftiga ut. Man kommer dock att behöva klara sig utan lagkaptenen Karim Benzema som, efter 14 år i klubben, tackade för sig i början av sommaren.

I allt prat om de båda El Clasico-lagen är det lätt hänt att man glömmer bort Atletico Madrid. Diego Simeones mannar vann La Liga så nyligen som 2021 och vet hur man gör för att bräcka jättarna. De går in i varje ny säsong som guldstridens tydliga underdogs.

Favoriter till La Liga-titeln 2023/24

 • Real Madrid
 • FC Barcelona
 • Atletico Madrid
Ank Kumar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Bundesliga

Datum:18/8 2023 – 18/5 2024
Regerande mästare:Bayern München

Säsongsavlutningen av Bundesliga 2022/23 har redan nu börjat omtalas som en klassiker i den tyska fotbollen. Inför den avslutande omgången låg Borussia Dortmund etta med 70 poäng och Bayern München tvåa med 68. Vid seger skulle Dortmund äntligen lyckas peta undan Bayern från tronen för en gångs skull.

Så blev inte fallet. Dortmund mäktade inte med mer än ett kryss hemma mot Mainz medan Jamal Musiala gav Bayern segern borta mot Köln i matchens sista minuter. Lagen bytte därmed plats och Bayern kunde fira ännu ett ligaguld.

Få lag i Europa har ett så tydligt grepp om sin inhemska liga som Bayern München har om Bundesliga. När det nu är dags att sparka igång 2023/24-säsongen går man återigen inom som huvudfavoriter till guldet. Dortmund ses som den största utmanaren, men i och med att man har tappat Jude Bellingham från truppen kommer det att bli riktigt tufft att hålla jämna steg med de regerande mästarna.

Dortmund är tydligt det lag som har störst chanser att utmana Bayern. Det bör dock även höjas ett varningens finger för RB Leipzig. Ett ligaguld vore ett långskott, men man har spelartruppen till att åtminstone nämnas i diskussionen.

Läs också:  Svensk Betting: En Djupdykning i den Svenska Spelmarknaden

Favoriter till Bundesliga-titeln 2023/24

 • Bayern München
 • Borussia Dortmund
 • RB Leipzig

Ligue 1

Datum:11/8 2023 – 18/5 2024
Regerande mästare:Paris Saint-Germain

Precis som i Bundesligas fall kretsar spelet i franska Ligue 1 om att dräpa den stora draken. I Frankrike heter den besten Paris Saint-Germain. Stjärnlaget vann ligan förra säsongen utan att anstränga sig allt för mycket. Visserligen hamnade Lens till slut bara en poäng bakom, men då hade PSG redan säkrat guldet några omgångar tidigare.

När det nu är dags för en ny säsong i Ligue 1 är det nog ingen som förvånas över att att Paris Saint-Germain står som enorma favoriter till ytterligare en pokal. Huvudstadslaget har ekonomiska muskler som de andra lagen inte kan mäta sig, vilket leder till att man kan plocka från en högre hylla när det kommer till att värva spelare.

Lille visade dock säsongen 2020/21 att det faktiskt går att vinna Ligue 1 även om man inte heter Paris Saint-Germain. Det är dock lättare sagt än gjort. Marseille ses ha bäst chans att kunna vara med och tampas och bakom dem skugga Lens, Monaco och just Lille. Det mesta talar dock för ytterligare en guldfest i Paris.

Favoriter till Ligue 1-titeln 2022/23

 • Paris Saint-Germain
 • Marseille
 • Lens
 • Monaco
 • Lille

Champions League

Datum:19/9 2023 – 1/6 2024
Regerande mästare:Manchester City

Det är inte bara ligaturneringar som lockar till betting på odds för slutvinnare. Världens största klubblagsturnering, Champions League, förtjänar minst sagt ett omnämnande. Förra året var Manchester City tydliga favoriter och motsvarade förväntningarna med råge. De fullkomligt körde över sina motståndare hela vägen fram till guldet.

Även i år står Pep Guardiolas lag som favoriter. De kommer dock att få tuff konkurrens från de tyska jättarna i Bayern Munchen. Dessutom går det inte att prata om Champions League utan att nämna Real Madrid i samma andetag. Det spanska laget har vunnit hälften av Champions League-pokalerna de senaste tio åren och är alltid en kandidat när en ny turnering inleds.

Manchester City, Bayern Munchen och Real Madrid får också sällskap av Paris Saint-Germain i toppen av favoritlistan. Med tanke på hur dominanta man är hemma i Ligue 1 är alltid Champions League-titeln den pokal man hungrar efter allra mest. Hittills har det dock inte gått vägen för dem.

Favoriter till Champions League-titeln 2023/24

 • Manchester City
 • Bayern Munchen
 • Real Madrid
 • Paris Saint-Germain