Poängställning i AIK fotboll: en recap inför allsvenskan 2024

AIK har fått en drömstart på årets Allsvenska och ser ut att kunna utmana om guldet efter fyra spelade omgångar. Laget parkerar på en andraplats med tio inspelade poäng, endast målskillnad bakom serieledande Malmö FF.

Nyförvärven levererar direkt

En bidragande orsak till AIK:s fina form är de nyförvärv som kommit in och gjort succé direkt. Norrmannen Martin Ellingsen, som värvades från Molde, har varit en av seriens bästa spelare under inledningen. Med två mål och en assist på fyra matcher har han fått fart på AIK:s offensiv.

Även Bersant Celina, som anslöt från Dijon i Frankrike, har visat varför AIK var så angelägna om att få in honom. Med sin fina teknik och kreativa passningsspel har han varit en nyckelspelare på mittfältet.

På topp har Omar Faraj, som köptes loss från Sirius, noterats för ett mål. Han ser ut att bli en viktig pjäs för att avlasta stjärnan Henok Goitom.

Stabilt i försvaret

Medan nyförvärven har glänst offensivt har AIK:s försvar också sett stabilt ut. Med rutinerade spelare som Alexander Milosevic och Sotirios Papagiannopoulos har man varit svårflirtade. På fyra matcher har AIK endast släppt in två mål, vilket är delat bäst i serien med Malmö.

Kristoffer Nordfeldt mellan stolparna har också gjort sitt jobb och hållit nollan i två av matcherna. AIK:s defensiv ser ut att kunna bli en av seriens allra bästa.

Läs också:  Vem uppfann fotboll?

Tuff konkurrens i guldstriden

Trots AIK:s poängställning och fina start är det en lång säsong kvar och konkurrensen i toppen är stenhård. Malmö FF leder serien och har sett starka ut, speciellt offensivt där man gjort hela 12 mål på fyra matcher.

Bakom AIK jagar flera lag som vill in i guldstriden. Häcken och Djurgården har också fått bra starter medan fjolårstvåan Elfsborg inte är långt efter.

AIK har dock visat att man kommer att bli ett lag att räkna med hela vägen. Truppen ser stark ut på alla positioner och Henning Berg verkar ha fått ut det bästa av sina spelare.

Viktiga matcher väntar

Närmast för AIK väntar hemmamöte med nykomlingen Västerås SK på Friends Arena. En match där AIK är stora favoriter och siktar på tre nya poäng för att hänga på i toppen.

Därefter blir det tuffare motstånd med matcher mot Elfsborg borta och Malmö hemma. Två nyckelmatcher som kan bli avgörande i kampen om guldet.

Men med den form AIK visat upp under inledningen finns det goda chanser att plocka poäng även i de tuffaste matcherna. Om man lyckas hålla i defensiven och få nyförvärven att fortsätta leverera offensivt kan det bli en riktigt rolig säsong för AIK-fansen.

Frågan är om AIK kan stå emot trycket och hålla hela vägen in i kaklet om SM-guldet. Konkurrenterna kommer att bjuda på tufft motstånd, men chanserna för ett nytt guld till Solna ser onekligen lovande ut.

Läs också:  Hur många spelar fotboll i världen?