Så hittar du bästa bets på EM kvalet 2024

Kval-turneringar för VM och EM är intressanta för den som gillar att betta på fotboll. I dessa turneringar möts nationer som sällan ställs mot varandra. Det finns dessutom andra saker att tänka på, som lag som redan säkrat sin kvalplats kan ge unga spelare chansen att spela i matcher mot svagare motstånd. I kvalturneringar uppstår dessutom ofta intressanta situationer där ett lag egentligen inte behöver spela för att vinna utan lika gärna kan nöja sig med ett oavgjort resultat, eller till och med kan ha teoretisk fördel av en förlust då man kan göra det svårare för en starkare konkurrent att ta sig vidare till turneringen man kvalar till.

Chansen för skrällar ökar därför markant i den senare delen av kvalturneringen då många av lagen inte har något att spel för längre, för man antingen redan är färdig för turneringen eller är utslagen. Vi ska därför i den här artikeln ger några tips på hur du kan tänka när du bettar på matcher i kvalturneringar i allmänhet och ge några exempel från EM-kvalet inför EM 2024.

Små nationer och underdogs

Det är ingen hemlighet att den stora majoriteten av spelare främst tittar på de stora lagen och deras matcher. Så i en turnering såsom EM-kvalet 2024 är det naturligt att matcher med europeiska supermakter såsom Italien, Spanien, Portugal och Tyskland kommer locka betydligt fler bettare och omsätta större belopp än när mindre kända lag såsom Färöarna, Malta eller till och med Island ska spela sina kvalmatcher.

Men för dig som letar efter värde inom betting är det betydligt större chans att hitta bra värde i matcher med dessa mindre fotbollsnationer. Som ett exempel kan vi titta på den sista omgången matcher i grupp J som spelas den 19 november 2023. I dessa tre matcher möts:

  • Bosnien och Hercegovina – Slovakien
  • Liechtenstein – Luxemburg
  • Portugal – Island

Utan tvekan kommer Portugals match locka flest spelare. Vi tror dessutom att mest pengar kommer satsas på hemmavinst för Portugal. Givetvis är chanserna goda att det spelet vinner men oddsen kommer inte vara särskilt lockande. Den som letar efter värde bör istället läsa in sig på de andra två matcherna. Vilken av blåbärsnationerna Lichtenstein och Luxembourg har mest att spela för och hur ser deras dagsform ut? Hur ser skadeläget ut i trupperna mellan Bosnien och Hercegovina och Slovakien? Här kan du hitta spel som väldigt få har intresserat sig för och chanserna för fördelaktiga odds ökar markant.

Ska du ändå spela på Portugal – Island så bör du titta på oddsen för bet med handikapp. Visst lär Portugal vinna, men kanske Island står emot bra och bara förlorar med ett uddamål? I så fall kan ett bet med Island +1.5 ge betydligt bättre odds än att bara spela på vinst för Portugal.

Var särskilt uppmärksam i slutet av kvalet

Under kvalturneringens gång uppstår många intressanta lägen. Som vi tidigare nämnde är det vanligt att lagen i turneringens sista matcher har vilt skilda nivåer av motivering. Somliga lag är piskade att vinna medan andra spelar helt betydelselösa matcher. När ett lag som inte har något att spela för möter ett lag som måste vinna för att avancera, uppstår en intressant dynamik som oddsen inte alltid reflekterar fullt ut.

Det innebär dock inte att du automatiskt ska spela på det lag som har störst motivation. Du ska helt enkelt ta med detta i dina beräkningar och avväga om du ser värde i situationen. Ofta kan det vara en god idé att läsa på om lagen redan innan en sådan här situation uppstår. Då kan du reagera snabbt när en tidigare match helt förändrar förutsättningarna för lagen i en grupp och snabbt lägga dina bet innan spelmarknaden i stort hinner reagera. Strax före avspark i en betydelselös match för ett av de stora lagen, såsom Tyskland eller Spanien, vet alla att de redan säkrat avancemang och kommer låta sina bästa spelare vila. Men om du redan insett detta en månad i förväg då kan du få en fördel mot de flesta andra spelare som tenderar att bara spela strax innan avspark.

För att sammanfatta det hela så är kvalturneringar unika i att de genererar matcherna mellan lag som sällan möts och att de är längre serier än gruppspelet i en mästerskapsturnering innebär att fler intressanta lägen uppstår. Om du som spelare kan läsa på om lagen i de olika grupperna redan innan kvalet börjar och är förbered på vilka typer av spel du är intresserad av att lägga beroende på hur grupperna utvecklas, så har du chansen att hitta flera spel med bra värde i kvalet än du har i ett EM eller VM där varje match bevakas betydligt mer noggrant av andra spelare.