sveriges herrlandslag i fotboll – spelare, statistik & trupp

Sveriges herrlandslag i fotboll, även känt som svenska fotbollslandslaget, har länge varit en maktfaktor på den internationella fotbollsscenen. Med över ett sekel av spel bakom sig och kontrollen av Svenska Fotbollförbundet, har laget skapat en rik historia av framgångar och oförglömliga ögonblick. På hemmaplan kämpar de på Friends Arena i Solna, ledda av tränaren Janne Andersson, och har på många sätt blivit en symbol för Sveriges anda och kampvilja.

I denna artikel kommer vi att utforska lagets rika historia, dess mest framstående spelare, och dess mest minnesvärda prestationer.

En snabb historielektion

Från att vara betraktade som ett av Europas bästa lag under perioden 1945 till 1950-talets slut, har Sveriges herrlandslag deltagit i tolv världsmästerskap och sex europeiska mästerskap. Lagets mest minnesvärda prestationer inkluderar att ha nått finalen i VM 1958 som värdland, där de förlorade mot Brasilien, samt att ha tagit brons vid VM 1950 och 1994. Dessutom har laget erövrat en OS-guldmedalj 1948, samt bronsmedaljer 1924 och 1952, för att inte nämna deras semifinalplats i EM 1992, även det som värdland.

Sveriges fotbollslandslag spelade sin första internationella match mot Norge 1908 och har sedan dess kämpat sig fram genom en rad historiska ögonblick, inklusive OS-medaljer under tidigt 1900-tal och framgångar under 1930- och 1940-talen. Laget har också upplevt några svåra perioder, men har alltid visat en imponerande förmåga att studsa tillbaka och fortsätta överraska och utmana sina motståndare.

Under fotbolls-VM 1958 i Sverige, var det första gången som en TV-kamera användes för att filma straffsparkar och offside från sidlinjen. Det var också första gången som en officiell VM-mascot användes, vilken var en svensk pojke vid namn ”Tippen”.

Svenska landslagets historia är fylld av hjältar och legender, såsom Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, och Nils Liedholm, som var nyckelspelare under lagets storhetstid på 1940- och 1950-talen. Senare generationer har också lämnat bestående intryck på fotbollsvärlden, med spelare som Tomas Brolin, Martin Dahlin, Kennet Andersson, Stefan Schwarz, Patrik Andersson, och Thomas Ravelli under 1990-talets succéår.

Trots de framgångsrika åren och de ständigt föränderliga laguppställningarna, har Sveriges herrlandslag aldrig förlorat sin passion och kämpaglöd. Med en stark vilja att ständigt förbättra sig och med en ny generation av talangfulla spelare, är Sveriges herrlandslag redo att skapa fler oförglömliga ögonblick och framgångar på fotbollsplanen.

Sveriges herrlandslag i fotboll – spelare som sticker ut

Det blågula laget består av många duktiga spelare som representerar både inhemska och utländska klubbar. Några av de mest framträdande spelarna i truppen inkluderar:

Robin Olsen, målvakt, som spelar för Aston Villa och har 65 landskamper för Sverige. Olsen har varit en pålitlig räddare i nöden under flera kvalmatcher och stora turneringar, vilket har bidragit till lagets framgångar.

Victor Lindelöf, mittback, som representerar Manchester United och har spelat 58 landskamper och gjort 3 mål för Sverige. Lindelöfs stabila försvarsspel och kreativitet i uppspelsfasen har gjort honom till en nyckelspelare i det svenska försvaret.

Emil Forsberg, anfallande mittfältare, som spelar för RB Leipzig och har 80 landskamper och 20 mål för Sverige. Forsberg har varit en viktig spelare i flera stora matcher, inklusive hans matchavgörande mål mot Schweiz i åttondelsfinalen under VM 2018.

Läs också:  Serbiens herrlandslag i fotboll vs sveriges herrlandslag i fotboll: laguppställning

Dejan Kulusevski, höger ytter, som representerar Tottenham Hotspur och har 29 landskamper och 2 mål för Sverige. Kulusevski har snabbt etablerat sig som en av de mest lovande unga spelarna i det svenska laget och har visat prov på sitt målsinne och sin teknik i flera matcher.

Alexander Isak, anfallare, som spelar för Newcastle United och har 39 landskamper och 9 mål för Sverige. Isak har imponerat med sin snabbhet och förmåga att skapa målchanser, vilket har gjort honom till en viktig del av det svenska anfallet.

Thomas Ravelli är den svenska målvakt som har spelat flest landskamper, med totalt 143 matcher.

Hela listan av Sveriges herrlandslag i fotboll – spelare & TRUPP (2023)

Nr.PositionNamnKlubb
1GKRobin OlsenAston Villa
12GKViktor JohanssonRotherham United
23GKKristoffer NordfeldtAIK
2DFLinus WahlqvistPogoń Szczecin
3DFVictor Lindelöf (kapten)Manchester United
4DFIsak HienHellas Verona
5DFHjalmar EkdalBurnley
6DFGabriel GudmundssonLille
13DFKen SemaWatford
14DFEdvin KurtulusHammarby IF
15DFCarl StarfeltCeltic
7MFViktor ClaessonCopenhagen
8MFJesper KarlssonAZ
10MFEmil Forsberg (3:e kapten)RB Leipzig
16MFJesper KarlströmLech Poznań
18MFSamuel GustafsonBK Häcken
19MFMattias SvanbergVfL Wolfsburg
20MFKristoffer OlssonFC Midtjylland
21MFDejan KulusevskiTottenham Hotspur
MFAlbin Ekdal (vice-kapten)Spezia
9FWAlexander IsakNewcastle United
11FWAnthony ElangaManchester United
17FWViktor GyökeresCoventry City
22FWRobin QuaisonAl-Ettifaq
FWZlatan IbrahimovićMilan
Data från svenskfotboll.se – hämtad 1:a Maj 2023

Statistik och poängställning i Sveriges herrlandslag i fotboll

Sverige har haft en lång tradition av framgångar på den internationella fotbollsscenen. I och med FIFA:s första världsranking för 2023, har Sverige klättrat en placering på rankingen och är nu på 22:a plats. Deras högsta placering på rankingen var 2:a i november 1994, medan deras lägsta placering var 45:e i mars 2015.

När det gäller poängställning i det svenska fotbollslandslaget, har laget haft flera framgångsrika perioder genom åren. Bland de mest minnesvärda prestationerna finns:

  • VM-brons 1994, där Sverige besegrade Bulgarien med 4-0 i bronsmatchen.
  • VM-silver 1958, där Sverige förlorade mot Brasilien med 2-5 i finalen.
  • OS-guld 1948, där Sverige besegrade Jugoslavien med 3-1 i finalen.

Några av de mest minnesvärda matcherna i Sveriges herrlandslag i fotboll

Sveriges landslag har genom åren bjudit på många spännande och oförglömliga ögonblick. Här är några av de mest minnesvärda matcherna som har skrivit in sig i svensk fotbollshistoria:

Sverige – England, 4-2 (2012): Zlatans otroliga cykelspark

Under en vänskapsmatch på Friends Arena stal Zlatan Ibrahimović showen genom att göra alla fyra målen för Sverige, varav det sista var en otrolig cykelspark från 30 meter som gick över Joe Harts huvud och in i mål.

Sverige – Italien, 1-0 (2017): Johanssons avgörande skickar Sverige till VM

I den första playoff-matchen inför VM 2018 stod Jakob Johansson för matchens enda mål. Detta resultat, tillsammans med 0-0 i returen, säkrade Sveriges plats i mästerskapet på Italiens bekostnad och skickade chockvågor genom fotbollsvärlden.

Läs också:  polens herrlandslag i fotboll mot albaniens herrlandslag i fotboll: Laguppställning, Tidslinje & Statistik

Sverige – Tyskland, 4-4 (2012): Fantastisk vändning i VM-kvalet

Ett otroligt drama utspelades under VM-kvalet 2014 när Sverige låg under med 0-4 mot Tyskland. I en osannolik vändning lyckades Sverige dock kämpa sig tillbaka och kvitterade till 4-4 i matchens sista minut tack vare Rasmus Elm.

Sverige – Mexiko, 3-0 (2018): Imponerande seger säkrar åttondelsfinalplatsen

Under VM 2018 i Ryssland överraskade Sverige alla med en imponerande seger över Mexiko i gruppspelets sista omgång. Målen från Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist och ett självmål av Edson Álvarez säkrade svenskarnas avancemang till åttondelsfinalen.

Sverige – Brasilien, 2-3 (1958): Minnesvärd VM-final på hemmaplan

I VM-finalen på hemmaplan ställdes Sverige mot det brasilianska stjärnlaget med Pelé i spetsen. Trots en stark insats från det svenska laget, med mål av Agne Simonsson och Nils Liedholm, blev det till slut seger för Brasilien efter Pelés två mål och Vavás fullträff. Matchen är ändå minnesvärd som Sveriges bästa VM-insats genom tiderna.

Det nya rankingssystemet och Sveriges placering på världsrankingen

FIFA:s världsranking startade 1993 och har förändrats tre gånger: 1999, 2006 och 2018.

Det nuvarande rankingssystemet, som infördes 2018, kallas Elo-baserad ranking och är utformat för att ge en mer rättvis och exakt bedömning av nationella fotbollslags styrka. Systemet tar hänsyn till faktorer som matchresultat, matchens betydelse och styrkan hos motståndarlaget.

Sverige har haft en varierande placering på världsrankingen genom åren, men lagets nuvarande placering på 22:a plats visar att de fortfarande är konkurrenskraftiga på den internationella scenen. Att klättra på rankingen är viktigt för att säkra bra seedning i kval och turneringar, vilket i sin tur kan öka chanserna att gå längre i mästerskapen.

Framtiden för Sveriges herrlandslag i fotboll

Sveriges herrlandslag i fotboll har en lång tradition av att vara en stark konkurrent i internationella turneringar. Med en bra mix av erfarna spelare och unga talanger, finns det potential för ytterligare framgångar på den internationella scenen. I denna analys tittar vi närmare på några av de faktorer som kan påverka lagets framtid och hur Sverige kan bygga vidare på sin fotbollstradition.

Ungdomlig talang och erfarenhet

Sverige har en stark grund att bygga på inför framtiden, med flera unga talanger som redan har gjort avtryck på den internationella scenen. Spelare som Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Jesper Lindström har visat att de har potential att bli ledande spelare för landslaget under de kommande åren.

Samtidigt har Sverige en stabil stomme av erfarna spelare, som Emil Forsberg, Victor Lindelöf och Sebastian Larsson. Denna mix av erfarenhet och ungdomlig entusiasm ger landslaget en bra balans och möjligheter att utvecklas både på kort och lång sikt.

Tränarstaben och spelarutveckling

För att säkerställa framgång på internationell nivå är det viktigt att landslaget och tränarstaben arbetar väl tillsammans och fokuserar på att utveckla de unga talangerna.

Läs också:  englands herrlandslag i fotboll mot ukrainas herrlandslag i fotboll: Laguppställning, Tidslinje & Statistik

Sveriges förbundskapten, Janne Andersson, har visat att han kan leda laget till framgång, och hans förmåga att integrera nya spelare i truppen och skapa en stark lagkänsla kommer att vara avgörande för lagets framgångar i framtiden.

Sven-Göran Eriksson var förbundskapten för det engelska landslaget mellan 2001 och 2006, vilket gör honom till den enda svensken som har tränat ett annat lands A-landslag i fotboll.

Utmaningar och konkurrens

Det är viktigt att notera att Sverige möter tuff konkurrens på den internationella scenen, med många andra nationer som också har starka landslag. För att Sverige ska kunna fortsätta att vara framgångsrika måste de hela tiden utvecklas och anpassa sig till den globala fotbollsscenen.

Det blågula laget har en stark grund att bygga på inför framtiden, med en bra mix av erfarna spelare och unga talanger. Med fokus på fortsatt utveckling och samarbete mellan spelare och ledning, finns det potential för ytterligare framgångar på den internationella scenen.

Sveriges herrlandslag i fotboll & spelare har en lång tradition av att vara en stark konkurrent i internationella turneringar, och deras nuvarande trupp och statistik visar att de har potential att fortsätta denna trend. Med en stark grund av talang, erfarenhet och samarbete kan det svenska laget se fram emot en ljus framtid på fotbollsplanen.

Frågor och svar

Sveriges herrlandslag i fotboll har en lång och rik historia med många framgångsrika och talangfulla spelare. Det finns många intressanta fakta och frågor som ofta dyker upp när man diskuterar det svenska landslaget

I denna FAQ-sektion har vi samlat några av de mest populära frågorna och svaren om landslaget för att ge dig en ökad förståelse och inblick i lagets historia och nuvarande status.

Vem har gjort flest landskamper i det svenska herrlandslaget?

Anders Svensson innehar rekordet för flest landskamper i det svenska herrlandslaget, med totalt 148 matcher mellan 1999 och 2013.

Vem är Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna?

Det är svårt att peka ut en enskild spelare som Sveriges bästa genom tiderna, men några av de mest framstående svenska fotbollsspelarna inkluderar Zlatan Ibrahimović, Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Henrik Larsson.

Hur ligger Sverige till i fotboll?

I artikeln nämndes att Sverige ligger på 22:a plats i FIFA:s världsranking i början av 2023. Laget har en stark trupp och en ljus framtid, vilket innebär att de har potential att fortsätta klättra på rankingen och prestera väl i kommande turneringar som EM och VM.

Vilken ranking har allsvenskan i världen?

Det är svårt att ge en exakt ranking för Allsvenskan i världen, eftersom det inte finns någon officiell ranking för klubbligor. Men enligt International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) så rankades Allsvenskan som den 20:e bästa ligan i världen under 2021.

Vilka är några av de mest minnesvärda matcherna i Sveriges herrlandslags historia?

Några av de mest minnesvärda matcherna inkluderar Sverige-England 4-2 (2012), Sverige-Italien 1-0 (2017), Sverige-Tyskland 4-4 (2012) och Sverige-Mexiko 3-0 (2018).

Vilka är några av Sveriges mest lovande unga spelare?

Några av Sveriges mest lovande unga spelare inkluderar Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Mattias Svanberg och Jesper Karlsson. Dessa spelare har redan visat stor potential och kommer troligen att vara viktiga delar av det svenska landslaget i framtiden.

har sverige vunnit vm i fotboll?

Nej, Sverige har inte vunnit VM i fotboll. Dock har de haft framgångar i turneringen, med en andraplats i 1958 års VM som det bästa resultatet. De har även tagit bronsmedaljer i VM 1950 och 1994.

Har Sverige vunnit OS i fotboll?

Ja, Sverige har vunnit OS i fotboll en gång. De tog guldmedaljen i OS 1948 i London. Utöver det har de även vunnit två bronsmedaljer, i OS 1924 och 1952.

Har Sverige vunnit EM i fotboll?

Sveriges bästa prestation i Europamästerskapet (EM) var 1992, då de nådde semifinalen som värdland. De förlorade mot Tyskland i semifinalen och slutade på fjärde plats.

Lämna en kommentar