Var Fotboll?

Betyder du ”Var Fotboll?” Kanske undrar du vad dessa ord betyder i en fotbollskontext. ”Var Fotboll” hänvisar till Video Assistant Referee (VAR), en assisterande domarfunktion inom fotboll vars uppdrag är att granska beslut i vissa situationer som har tagits av, eller undgått, huvuddomaren med hjälp av videokameror.

VAR i Fotboll: En Revolutionerande Taktik

När du tittar på en fotbollsmatch och hör ordet ”VAR”, vad betyder var fotboll då? Låt oss dyka ner i detta.

Video Assistant Referee, eller VAR, är en revolutionerande teknik i fotbollsvärlden. Dess primära uppgift är att säkerställa att de rätt besluten tas under en match genom att granska beslut i vissa situationer som har tagits av, eller undgått, huvuddomaren med hjälp av videokameror. VAR sitter centralt placerat i ett videooperationsrum (VOR), där en eller flera hjälpdomare följer matcherna direkt på bildskärmar via bilder från flertalet videokameror utplacerade för att täcka hela spelplanen. Genom att använda bilderna från dessa kan VAR granska händelser i efterhand, i slowmotion och i olika vinklar. VAR är i ständig kontakt med huvuddomaren och kan påkalla dennes uppmärksamhet om någon händelse på planen måste granskas närmare för att säkerställa att rätt beslut tas.

VAR: En Resa Genom Tiden

Men vad betyder var fotboll i ett historiskt perspektiv? Efter omfattande prov, först i vänskapsmatcher, sedan i ligor och turneringar, skrevs VAR först in i spelreglerna för fotboll av International Football Association Board (IFAB) under 2018. Genom att arbeta under filosofin ”minimal störning, maximal nytta” försöker VAR erbjuda ett sätt för ”självklara och uppenbara fel” samt ”allvarliga missade incidenter” att korrigera.

Läs också:  Vilken kanal sänder VM i fotboll?

Regler och Användning av VAR

Förståelsen för var fotboll i praktiken är också viktig. Enligt Fifas regler kan systemet användas i samband med mål (om bollen passerat mållinjen och om ojusthet, offside eller liknande förekom), straffar (videodomaren kan själv meddela huvuddomaren om straffsituationer denne missat) och röda kort. Domartecknet som visar att videodomaren ska användas görs genom att med fingrarna teckna en fyrkant, som symboliserar en TV-skärm.

Videobedömning i Andra Sporter

Inte bara inom fotboll, även i vissa andra sporter finns möjlighet till videobedömning, i första hand för bedömning av mål. I ishockey kallas funktionen videomåldomare. Videobedömning av domare förekommer också i baseball, basket, cricket, fäktning, landhockey, motorsport, rugby och tennis. Flera av dessa sporter, även fotboll, använder datasystemet Hawk-Eye, som beräknar och visualiserar bollbanor, till exempel om bollen var över mållinjen.

Ursprung och Implementering av VAR

När vi pratar om var fotboll, kan vi inte glömma dess ursprung och implementering. VAR togs fram under projektet som kallades Refereeing 2.0 som hölls av Kungliga Nederländska Fotbollsförbundet (KNVB) under tidiga 2010-talet. Systemet provades under säsongen 2012/2013 i nederländska högstaligan Eredivisie.

Den tidigare elitdomaren Raymond van Meenen, då anställd i det nederländska förbundet och 2018 chef för Feyenoords akademi, var en av pionjärerna och nyckelfigurerna. Systemet har använts i serier som italienska Serie A och tyska Bundesliga. Det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelade i mars 2018 att systemet skulle användas i Världsmästerskapet i fotboll 2018. Efter mästerskapet fick VAR kritik för att det medförde långa spelavbrott i matcherna och att systemet inte hade förberetts tillräckligt.

Läs också:  Världsmästerskapet i fotboll för herrar

VAR i Dagens Fotboll

Idag är var fotboll en integrerad del av fotbollsvärlden. 2019 användes tre VAR-domare; en huvuddomare och två assisterande, som videogranskare i samband med årets fotbolls-VM för damer.

Avslutande Tankar

Så, vad betyder var fotboll? När du hör termen nästa gång, vet du att det är en revolutionerande teknik som har förändrat sättet fotbollsmatcher regleras och beslut fattas. Trots vissa kritiska röster om dess inverkan på spelets naturliga flöde, är VAR här för att stanna och fortsätter att spela en avgörande roll i fotbollen.

Lämna en kommentar