Världsmästerskapet i fotboll för herrar

Världsmästerskapet i fotboll för herrar, även kallat fotbolls-VM, är en mästerskapstävling i fotboll för herrlandslag som har arrangerats av Fifa vart fjärde år sedan 1930, utom 1942 och 1946 då andra världskriget och dess följder tillfälligt satte stopp för arrangemanget.

En historisk överblick

VM-premiär i Uruguay 1930

Fifa bestämde att 16 lag skulle delta, men i den första turneringen i Uruguay deltog bara 13 lag. Den långa och dyra resan lockade bara fyra lag från Europa. Uruguay vann denna den första VM-turneringen.

Bojkotter och utökningar

Uruguay är det enda lag som bojkottat slutspelet som regerande mästare, vilket skedde 1934. 1938 drog sig Österrike ur på grund av anslutningen till Tyskland, varför enbart 15 lag deltog. I 1950 års mästerskap drog sig tre lag ur av olika skäl, varför endast 13 lag gjorde upp om titeln. Det var också sista mästerskapet där ett kvalificerat lag inte deltog i slutspelet.

VM-pokalen

Den pokal som lagen skulle kämpa om fick från början namnet Coupe Jules Rimet efter Fifa-presidenten Jules Rimet. Det bestämdes att det första laget som vann VM tre gånger skulle få behålla pokalen för gott. 1970 blev Brasilien mästare för tredje gången, men pokalen blev stulen några år senare och har aldrig återfunnits. Den nuvarande pokalen, som introducerades 1974, är en vandringspokal som inget lag får behålla permanent, oavsett antalet segrar.

Organisation och utveckling

VM har till och med 2018 spelats 21 gånger och vunnits flest gånger av Brasilien som vunnit 5 titlar. Brasilien är också det enda lag som deltagit i samtliga VM. Tyskland (inklusive Västtyskland) har dock vunnit flest medaljer (4 guld, 4 silver och 4 brons: totalt 12 st). Därutöver har även Italien (4 titlar), Argentina (3 titlar), Uruguay och Frankrike (2 titlar vardera), samt England och Spanien (1 titel vardera) vunnit VM.

2002 arrangerades VM för första gången av två länder, Sydkorea och Japan, samt första gången i Asien. 2010 arrangerades VM för första gången av ett afrikanskt land, Sydafrika. 2026 kommer VM att anordnas för första gången av tre länder; Kanada, USA och Mexiko.

Turneringens struktur

I huvudturneringen, känd som VM-slutspelet, deltar 32 lag (48 från 2026). Dessa lag kvalificerar sig genom att spela i olika geografiskt bestämda kvalgrupper, med undantag för värdländerna som är direktkvalificerade. Slutspelet spelas vart fjärde år, vanligtvis under en månad med start i början av juni.

Läs också:  Vem har gjort mest mål i fotboll?

Turneringens struktur är utformad för att ge alla lag en rättvis chans att tävla. Varje lag spelar minst tre matcher i gruppspelet, och de två bästa lagen från varje grupp går vidare till utslagsfasen. Utslagsfasen består av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler, en match om tredje plats och till sist finalen.

Världsmästerskapets betydelse

Fotbolls-VM har utvecklats till ett allt större evenemang över åren. Det har blivit ett gigantiskt evenemang med en enorm global publik. Enligt Fifas beräkningar såg närmare 910 miljoner människor åtminstone delar av VM-finalen 2010. Inför VM-finalen 2014 beräknades drygt en miljard människor att helt eller delvis följa matchen – ungefär 1/7 av världens befolkning.

Fotbolls-VM är mer än bara en sportturnering. Det är en global händelse som förenar människor från alla hörn av världen. Det är en tid då nationella rivaliteter läggs åt sidan och människor samlas för att fira spelet de älskar. Det är en tid då hjältar skapas, drömmar uppfylls och hjärtan krossas. Det är en tid då hela världen stannar för att titta på.

Framtida VM-turneringar

VM 2022 i Qatar

VM 2022 i Qatar var inte utan kontroverser, många av dem relaterade till värdlandet och dess värderingar snarare än till fotbollen i sig. Trots detta hamnade fotbollen i fokus när mästerskapet väl drog igång, och det bjöds på en hel del skrällar. Värdnationen gjorde till exempel den sämsta insatsen någonsin för ett värdland, samtidigt som både Danmark, Tyskland och Belgien missade slutspelet. Marocko gick i sin tur hela vägen till semifinal, något som inte många hade räknat med. Slutligen kunde Argentina lyfta pokalen för tredje gången.

Fotbolls VM – Turneringen som engagerar

När fotbolls VM går av stapeln är det på många sätt som att världen ställs på paus. Miljarder människor riktar sina blickar mot nationen som håller i mästerskapet, samtidigt som vart vartannat samtal kretsar kring turneringen. Det kan då handla om hur det går för de olika lagen, vilka olika skandaler som skett eller vem man tror kommer att ta sig längst i tävlingen. Det finns även de fans som väljer att sätta sina fotbollskunskaper på prov genom att satsa pengar på matcherna eller spela fantasy fotboll med turneringens resultat som grund.

Läs också:  Hur mycket kostar det att spela fotboll i månaden?

Många supportrar väljer att förlägga sin semester under perioden som turneringen spelas, antingen för att kunna vara på plats eller följa varje match hemifrån. Ofta samlas man ett större gäng som tillsammans hejar fram sitt lag till seger. I många städer arrangeras publika visningar av matcherna, där tusentals människor tillsammans kan fira segrar och stötta varandra i förluster.

Avslutande tankar

Världsmästerskapet i fotboll för herrar har en rik historia och en spännande framtid. Det fortsätter att vara en av de mest älskade och mest sedda sportevenemangen i världen, och dess inflytande på global skala kan inte underskattas. Med planer på att utöka turneringen ytterligare i framtiden, kommer VM att fortsätta att vara en central del av den globala fotbollskalendern och en källa till spänning för fotbollsfans över hela världen.

Fotbolls-VM är mer än bara en turnering – det är en global händelse som har förmågan att föra samman människor från alla hörn av världen. Oavsett om du är en inbiten fotbollsfan eller bara en tillfällig åskådare, finns det något för alla i VM. Från de spännande matcherna till de oförglömliga ögonblicken, från de hjärtskärande förlusterna till de triumferande segrarna, är VM en upplevelse som ingen fotbollsfan bör missa.

Vanliga frågor om Världsmästerskapet i Fotboll

Vad är Världsmästerskapet i fotboll för herrar?

Världsmästerskapet i fotboll för herrar, även kallat fotbolls-VM, är en mästerskapstävling i fotboll för herrlandslag som arrangeras av Fifa vart fjärde år.

När startade Världsmästerskapet i fotboll för herrar?

VM startade 1930 och har arrangerats vart fjärde år sedan dess, med undantag för 1942 och 1946 då andra världskriget och dess följder tillfälligt satte stopp för arrangemanget.

Vilket land vann det första VM i fotboll?

Uruguay vann det första VM i fotboll 1930.

Vilket lag har vunnit flest VM-titlar?

Brasilien har vunnit flest VM-titlar, totalt 5 stycken.

Vilket lag har vunnit flest medaljer i VM?

Tyskland (inklusive Västtyskland) har vunnit flest medaljer i VM, totalt 12 stycken (4 guld, 4 silver och 4 brons).

Hur många lag deltar i VM?

I huvudturneringen, känd som VM-slutspelet, deltar 32 lag. Från och med 2026 kommer 48 lag att delta.

Hur kvalificerar sig ett lag till VM?

Lagen kvalificerar sig genom att spela i olika geografiskt bestämda kvalgrupper, med undantag för värdländerna som är direktkvalificerade.

Vad är strukturen för VM-turneringen?

Varje lag spelar minst tre matcher i gruppspelet, och de två bästa lagen från varje grupp går vidare till utslagsfasen. Utslagsfasen består av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler, en match om tredje plats och till sist finalen.

Hur många människor tittar på VM?

Enligt Fifas beräkningar såg närmare 910 miljoner människor åtminstone delar av VM-finalen 2010. Inför VM-finalen 2014 beräknades drygt en miljard människor att helt eller delvis följa matchen.

Vilket land vann VM 2022 i Qatar?

Argentina vann VM 2022 i Qatar.

Vilket lag har deltagit i alla VM-turneringar?

Brasilien är det enda laget som har deltagit i alla VM-turneringar.

Vilket lag bojkottade VM som regerande mästare?

Uruguay är det enda laget som bojkottade VM som regerande mästare, vilket skedde 1934.

Vilket lag fick behålla VM-pokalen för gott?

Brasilien blev mästare för tredje gången 1970 och fick behålla pokalen för gott.

Vad hände med den ursprungliga VM-pokalen?

Den ursprungliga VM-pokalen, Coupe Jules Rimet, blev stulen några år efter att Brasilien fick behålla den för gott och har aldrig återfunnits.

Vilket var det första afrikanska landet att arrangera VM?

Sydafrika var det första afrikanska landet att arrangera VM, vilket skedde 2010.

Vilka länder kommer att arrangera VM 2026?

VM 2026 kommer att anordnas av Kanada, USA och Mexiko.

Hur många lag kommer att delta i VM 2026?

Från och med 2026 kommer 48 lag att delta i VM.

Vilket lag gjorde den sämsta insatsen någonsin för ett värdland i VM 2022?

Värdnationen Qatar gjorde den sämsta insatsen någonsin för ett värdland i VM 2022.

Vilket lag gick hela vägen till semifinal i VM 2022, mot alla odds?

Marocko gick hela vägen till semifinal i VM 2022, något som inte många hade räknat med.