Vem uppfann fotboll?

Det är en fråga som många sportentusiaster ofta ställer: vem uppfann fotboll? För att svara på detta måste vi gräva djupt in i historiens arkiv. Fotboll har spelats i en organiserad form sedan 1850-talet, men liknande bollspel har funnits mycket längre än så. Faktum är att bollspel överlag har funnits under stora delar av mänsklighetens historia.

Utgrävningar visar att människor i gamla högkulturer som Egypten och Grekland ägnade sig åt bollekar. Men det är inte med säkerhet känt var fotboll ursprungligen kommer ifrån. Enligt FIFA, det internationella fotbollsförbundet, är det kineserna som ”uppfunnit” fotbollsspelet. Den äldsta dokumenterade formen av fotboll kommer från de stridande staternas tid i Kina (400-talet f.Kr. till 221 f.Kr.).

Fotbollens tidiga historia

På den tiden spelade man, precis som idag, i två lag och hade två mål (nät uppspända mellan bambustänger). Bollen var tillverkad av läder och fylld med fjädrar. Spelet, på kinesiska kallat cùjú (蹴鞠, spark-boll), blev efterhand mycket populärt. Det fanns också många professionella spelare, och cuju fortsatte att praktiseras ända fram till Mingdynastins (1368-1644) tid då det i sin dåvarande form successivt dog ut.

Liknande spel spelades även i Kinas grannländer. I Japan, där det kallas kemari asobi (蹴鞠, hiragana: けまり), var spelet mycket populärt under Heian-tiden. Till skillnad från cuju och modern fotboll går kemari inte ut på att sparka in bollen i motståndarens mål, utan målet är endast att hålla bollen i luften.

Läs också:  Hur många spelar fotboll i världen?

För att besvara frågan när uppfanns fotboll måste vi även ta en titt på den amerikanska kontinenten. Innan européerna kom till den amerikanska kontinenten fanns det även där olika bollspel i samband med religiösa högtider. Aztekerna kallade sitt spel tlachtli och målet var att få en gummiboll in i ringar som fanns på tempelmuren. Laget som förlorade dödades och offrades till gudarna. I den norra delen av Amerika spelade inuiterna aqsaqtuk, ett spel likt fotboll men som spelades med ett varierande antal lagmedlemmar och där spelplanen kunde vara upp till flera kilometer långa.

Fotbollens utveckling i Europa

Även i Europa utvecklades bollspel under medeltiden. I Florens (Italien) spelade överklassen (aristokratin) sedan 1500-talet ett spel som hette calcio där man kunde sparka bollen med fötterna eller slå den med händerna. Ett lag i calcio bestod av 17 spelare och hade olika lagdelar med målvakt, backar och anfallare vilket betyder att taktik var en viktig del av spelet.

I Frankrike utövades ett bollspel som kallades för soule, choule eller cholle och som spelades vid religiösa fester. Spelet var mycket populärt och spelades i breda folklager, men även adelsmän och munkar gillade spelet. Spelet var våldsamt och oftast spelade två byar mot varandra. Bollen skulle befordras genom ett mål, vilket kunde bestå av alla möjliga slags öppningar som t.ex. en kyrkport. Sporten var mycket populär fram till 1700-talet.

Läs också:  Allt om Messis fru & partner: Antonela Roccuzzo

I England finns det direkta kopplingar mellan den medeltida fotbollen och dagens fotboll, men spelet var ändå helt annorlunda. Hela byar kämpade mot varandra och spelet gick ut på att få bollen in i det mål som man hade kommit överens om. Antalet lagdeltagare var inte definierat, spelytan var obegränsad och det fanns ingen egentlig skillnad mellan publiken och spelarna, alla som ville fick delta.

På universiteten insåg man dock snabbt betydelsen av studenternas fysiska aktivitet och därför skapade ledningen på Cambridge university möjlighet till att spela fotboll på begränsade ytor. På Oxford university ville de styrande förbjuda fotbollen, men studenterna spelade i alla fall.

Sammanfattning

Så vem uppfann fotboll? Det är svårt att peka ut en specifik person eller ens en specifik kultur som uppfann fotboll. Spelet som vi känner det idag har utvecklats över århundraden, med influenser från många olika kulturer och tider. Det verkar dock klart att någon form av fotboll spelades i Kina så tidigt som 400-talet f.Kr., vilket gör det till en av de äldsta formerna av spelet. Men bollen började verkligen rulla i modern mening när de engelska fotbollsförbunden standardiserade reglerna på 1800-talet. Det här ledde till det spel vi känner till idag som ”fotboll”.

Lämna en kommentar